veelgestelde vragen over trouwfotografie

Hoeveel foto’s krijgen we?
Tijdens een bruiloft (de hele dag) schiet ik zo’n 1500 a 2000 beelden. Hieruit maak ik een selectie, die ik vervolgens zorgvuldig bewerk. Afhankelijk van jullie dagprogramma en de gebeurtenissen door de dag heen, zul je voor een hele dag fotografie zo’n 250 tot 400 beelden ontvangen. Het is lastig om dit van tevoren al precies vast te stellen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe de dag verloopt. Van de ongeveer 1500 foto’s die ik maak haalt het grootste deel de selectie niet, heel vaak zijn dit dubbele beelden. Ik zoek de beste foto’s voor jullie uit en zorg ervoor dat de selectie een compleet beeld geeft van jullie huwelijksdag.

Hoe bewerk je onze foto’s?
Voor de nabewerking van jullie foto’s gebruik ik Adobe Photoshop en Lightroom. De foto’s bewerk ik zodat ze passen bij mijn specifieke stijl: soms in kleur, soms in zwart wit. Vaak hoor ik: “maar dit kun je achteraf wel even weg poetsen, toch?” Ja, dat kan, maar bij een bruidsreportage werk ik dit soort dingen nooit weg. Ik wil jullie vastleggen zoals jullie zijn!

Kunnen we alle foto's ontvangen?
RAW-bestanden en onbewerkte foto's lever ik nooit. De selectie die ik heb gemaakt zal een compleet beeld geven van jullie dag. Door middel van het nabewerken van de foto's druk ik er een stempel op.

Wanneer ontvangen we onze foto’s en hoe verzend je deze?
Ik streef ernaar om binnen zes weken na jullie bruiloft de foto's afgeleverd te hebben. Mocht dit door omstandigheden iets langer duren laat ik jullie dit uiteraard tijdig weten. Het eindproduct is altijd een houten fotobox, met jullie namen op de bovenkant, een gepersonaliseerde USB stick en een aantal extra afdrukken. Deze box komt per post naar jullie toe. Zodra deze verzonden is, ontvang je van mij een track & trace code. Een aantal dagen na het verzenden van de box stuur ik jullie de foto’s ook nog digitaal toe. Daar wacht ik altijd even mee, omdat het natuurlijk veel leuker is om de box uit te pakken en zo je trouwfoto’s voor het eerst te zien... ;-) Je kunt tot een jaar na de bruiloft de beelden bij mij opvragen. Daarna kan ik je helaas niet meer verzekeren dat ik jullie foto’s nog heb, dus ik adviseer jullie om zelf ook een aantal back-up’s te maken. Je kunt natuurlijk ook een trouwalbum bestellen, zo weet je zeker dat je de foto's altijd bij je hebt!

Hoe bereid je je voor op onze bruiloft?
Voorafgaand aan jullie bruiloft adviseer ik altijd om een kennismakingsgesprek in te plannen. Zo kunnen we elkaar beter leren kennen, kunnen jullie me alles vertellen over de plannen, wat jullie wensen zijn en kan ik eventuele vragen beantwoorden. Ook kan ik vertellen over mijn werkwijze en geef ik uitleg over de trouwalbums — ik zal een demo album bij me hebben die jullie in kunnen zien. Enkele weken voor de bruiloft ontvang ik graag een definitieve dagplanning met locatie en tijden, zodat ik weet waar, en wanneer ik ergens moet zijn. Deze dagplanning geeft me houvast door de dag heen, zodat ik geen enkel belangrijk moment kan missen. Vanaf ons allereerste contact sta ik voor jullie klaar en ben ik bereid om mee te denken en tips te geven. Bij vragen mogen jullie me dan ook altijd mailen of een appje sturen. Indien jullie het fijn zouden vinden dat we voorafgaand aan de bruiloft samen de trouwlocatie bezoeken, is dit in overleg natuurlijk ook een optie. Ik ga graag mee!

We hebben nog nooit echt voor de camera gestaan, wat nu?
Dat is natuurlijk geen probleem. Een fotoshoot tijdens jullie grote dag is dan ook geen verplichting, maar ik raad toch altijd aan om heel even de tijd te nemen voor een aantal foto’s van jullie samen. Een half uurtje, terwijl de gasten genieten van een hapje en een drankje, is al voldoende om een aantal mooie foto's van jullie samen te kunnen maken. Extreem geposeerde foto’s passen niet bij mijn stijl — ik zal jullie natuurlijk wel op weg helpen, maar het belangrijkste is dat jullie aandacht voor elkaar hebben. Zodra jullie vergeten dat ik er ben gaat de rest eigenlijk vanzelf… om alvast voor de camera en aan mij als fotograaf te kunnen wennen bied ik ook loveshoots aan voorafgaand aan jullie bruiloft. Zorgt niet alleen voor leuke foto's, maar geeft jullie ook een fijner gevoel, want het neemt een hoop stress weg op de dag zelf.

Maak je ook familiefoto's?
Ja hoor - familie foto's zijn een belangrijk onderdeel van jullie dag! Wel stel ik het altijd op prijs als jullie hier even "een momentje" van maken: zo kunnen alle foto's in één keer gemaakt worden en kan iedereen daarna weer gaan genieten. Ik adviseer elk bruidspaar ook om voorafgaand aan de bruiloft een lijstje te maken, zodat helder is wie er allemaal op de foto moet, zodat niemand overgeslagen wordt.

Kunnen we ook een trouwalbum ontvangen?
Ja, dat kan zeker. Een trouwalbum ontwerp ik zorgvuldig in overleg met jullie. Nadat jullie de foto's ontvangen hebben ontvang ik graag een lijstje met 20 favorieten, zodat ik aan de slag kan. Deze foto's komen dan zeker weten in het album. Er zijn verschillende opties in materiaal en kleur. Tijdens onze kennismaking zal ik jullie hier alles over vertellen. Een album is te bestellen vanaf 24 pagina's en valt nog uit te breiden met meer pagina's, tekst op de cover, etcetera. Mini-albums / ouderalbums zijn ook een optie, stuur me een mailtje voor meer informatie.

Eet je mee?
Iets te drinken/eten tijdens een lange dag fotograferen wordt natuurlijk zeker op prijs gesteld! Een uitgebreid diner is absoluut niet nodig — een plekje waar ik even snel een klein hapje zou kunnen eten zou ideaal zijn. Liefst ietwat afgelegen omdat ik tussendoor natuurlijk steeds op moet staan om te fotograferen (bijvoorbeeld tijdens een speech) en daarbij jullie en jullie gasten niet wil hinderen. Ook geeft me dit heel even de tijd om eventueel al wat foto’s weg te schrijven op mijn harde schijf. Etende gasten lastig vallen met een camera is natuurlijk niet echt prettig dus dit is voor mij het ideale “rust” momentje op de dag.

Wat kost het?
Elke bruiloft is anders en elk bruidspaar heeft andere wensen met betrekking tot de fotografie. Kijk eens bij mijn pakketten om te zien of daar iets tussen zit voor jullie. Liever meer of minder uren? Stuur me een berichtje en dan komen we er samen vast wel uit.

Hoe kunnen we je boeken voor onze bruiloft? En hoeveel uur raad je ons aan?
Leuk! Vul het contactformulier in en vertel me alvast iets over jezelf — wie zijn jullie, waar en wanneer gaan jullie trouwen en hoe gaat de bruiloft eruit zien? Om een zo compleet mogelijk verhaal te kunnen vertellen ben ik er het liefst vanaf de voorbereidingen al bij. Meestal zeg ik jullie een half uurtje na aanvang van het feest gedag, tenzij jullie natuurlijk willen dat ik blijf om alles tot in de late (of vroege?) uurtjes vast te leggen. ;-) Zodra ik het mailtje heb ontvangen ga ik checken of ik op die datum nog beschikbaar ben. Zo ja, laten we dan zo snel mogelijk kennis maken zodat jullie me alles kunnen vertellen en we samen iets moois kunnen maken!